Amasya’nin meşhur çiçek bamyasından varmış gözüme çarpınca hemen yapayım dedim. Allahtan bizim evde yemek ayırımı hiç olmuyor. Bamyayi’da ya seversin ya sevmezsin. Bizde dediğim gibi Allahtan seviliyor ama bol limonlu, kuşbaşılı ve nohutlu olursa ve tabiî ki nefis bir pilav yanında. Umarım beğenirsiniz... Gelelim tarifimize.
Malzemeler:
100gr. Kuru Bamya
250gr.Kuşbaşı Et
1 adet orta boy soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kasığı domates salçası
2 Limonun suyu
1 su bardağı haşlanmış Nohut
Tuz+Karabiber+Pul biber
Aycicekyagi
1,5 litre su (bamyaları haşlamak için)
1,5 litre su (yemek için)
Yapılışı:
Bamyayı bir bezin içinde ovarak dikenlerini ayır. Bir tencereye 1,5 litre suyu, bamyayi, 1 limonun suyunu koyun. Bamyaları haşlayıp (5 dakika) suyunu süzün ve iplerinden ayırın. Eti başka bir tencereye koy, kısık ateşte bıraktığı suyu çekinceye kadar pişir. Soğanları, sarımsakları ince ince küp küp doğrayıp, baharatlarını, salçasını ve yağını ekleyip karıştırıyoruz ve bir kaç dakika böylece kavuruyoruz. Tencereye 1,5 litre suyu ve 1 limonun suyunu (ben 2 limon) ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynayınca nohutları ve bamyaları ekleyin. Kısık ateşte yemek özleşinceye kadar pişirin yaklaşık 30 dakika (Dikkat bamyalar fazlada yumuşamasın.) Hemen sıcak servis yapın yanında tabiî ki pilav ile [Acı Turşuyu’da Unutmayın]
AFİYET OLSUN…