Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Mp3 Dowload,Yemek Tarifleri,Hazır Sms,FenerBahçe,Beşiktaş,Galatasaray,HipHop


Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Harbiye Tarihçe

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Harbiye Tarihçe Empty Harbiye Tarihçe C.tesi Nis. 18, 2009 3:40 pm

RüyamT

RüyamT
Admin

Giriş

Hatay ili'nde, Antakya merkez ilçesine bağlı belde. Yüzlerce yıllık bir yerleşim yeridir. Tarihsel adı 'Defne' veya 'Daphne' olarak bilinmektedir.

Coğrafi konumu

Harbiye, E-91 karayolu üzerinde bulunur ve Antakya şehir merkezinden 7 km mesafededir. E-91 karayolu, Harbiye'den 55 km sonra Suriye sınırından geçip Ortadoğu'ya uzanır.

Yakın tarih

Anktakya Bölgesindeki En Eski şelalerden birisidir. En yukarısında en aşağısına kadar belirli aralıklarla küçük, orta ve büyük şelaleler bulunmaktadır. Ana kaynaktan en aşağıya kadar yaklaşık olarak 1.5 km uzunluğundadır. Çevre İllerden gezi turları düzenlekmektedir.

Halk, Arapça dilinin kısmen yerelleşmiş ve kreol haline gelmiş bir şeklini kullanmaktadır. Özellikle Arapça okuma ve yazma bilmeyen genç nüfusun günlük konuşmalarda kullandığı bu Arapça'nın içinde, Arapça fonetik ve söyleniş kurallarına uygun hale getirilerek telaffuz edilen birçok Türkçe kelime vardır. Arapça'nın dejenerasyonu ve günlük yaşamda kullanılabilirliğinde giderek artmakta olan yetersizlik, beldede anadilin özüne uygun korunması ve kullanılması konusunda girişimler yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Günümüzde bölge halkının tümü Arapça konuşuyor olmasına rağmen, Arapça okuma-yazma bilenlerin sayısı, özellikle genç nüfus içerisinde çok azdır.

Turizm

Yeşil alanlarının fazla olması ve şelalelerinin güzelliği ile ünlenmiş olan Harbiye, konumu itibari ile Ortadoğu’yu Türkiye’ye bağlayan yol üstünde bulunduğundan bu ülkelerden gelen turistlerin hem uğrak yeri, aynı zamanda konaklama ve eğlence yeridir. Oteller (ikisi işletme belgeli olmak üzere toplam 5 adet otel bulunmaktadır) ve çok sayıda pansiyon yanında, halkın bir kısmı evlerininin bir kısmını yaz mevsiminde turistlere kiraya vermektedir. Turistler, genellikle Arap ülkelerinden gelmektedir.

Tarım

Harbiye beldesinde yumuşak iklim sayesinde her türlü sebze ve meyve yetişmektedir. Sebze tarımı genellikle ihtiyaca yönelik yapılmakta iken, meyvecilik (erik, nar ve hurma başta olmak üzere) ticari bir artı değer sağlamaktadır. Harbiye beldesi ve çevresindeki yerleşim yerlerinde zeytincilik ve zeytin yağı üretimi de önemli bir tarımsal uğraştır. Defne bitkisi tarih boyunca bölge ile özdeşleşmiş olup, halihazırda hane ihtiyacı için ve daha çok ticaret amacıyla defne sabunu ve defne yağı imalatı devam etmektedir.

Kültür, Sanat
Harbiye el sanatları bakımından önemli bir beldedir. Heykel oymacılığı bir hayli ileri durumdadır. El tezgahlarında ipek kumaş ve giyim eşyası üretimi de devam etmektedir.

Http://EmineninEmekleri.TurkBlog.Com

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz